Es busquen (tant professionals com amateurs) fotògrafs, dibuixants, il·lustradors i gent aficionada al muntatge que tingui entre els seus treballs alguna cosa que tingui a veure amb els Amics, per començar a "aglutinar-los" a la seva pàgina corresponent... envieu-nos un mail a: lesamiguesdelsamics(arroba)gmail.com, o deixeu-nos un comentari.

dissabte, 2 d’octubre del 2010

Orsai? Martin Códax?

En un post del 2008 els Amics ens explicaven que s'havien deixat una ampolla de Martín Codax a l'estudi i que possiblement se la veurien pel matí abans de gravar, per estar ben contents,  i tenir moooolt bons resultats a l'estudi. Gràcies Jotabe per fernos-ho notar!

Així que certament, Martín Codax és un vi, en fi, una marca de vi.

Però abans de ser un vi, Martín Códax havia estat quelcom ben diferent, havia estat abans de tot, una persona. Havia estat un joglar gallec, de entre mitjans del S XIII i principis del S XIV. No se'n sap gran cosa, però va escriure un munt de cançons amb lletra i partitures de les quals se n'han fet gravacions i publicat CD's.

A tot això, l'altre dia, fa un parell de setmanes, nosaltres que som poc expertes en futbol, i veient el partit del Barça, una paraula que va dir el locutor de la ràdio ens va cridar l'atenció. Va dir: ORSAI. I jo que m'incorporo i dic, "com? què vol dir?" i ens expliquen que vol dir off side (fora de joc)*, i per una raó que no ens van saber explicar, o que no vam entendre, alguna gent li diu Orsai.

Aleshores tota la saviesa i la veritat del món va venir a nosaltres. El secret de la existència de la humanitat se'ns va presentar en forma de visió.

"A la dreta Martin Códax provant d'evitar l'Orsaaaaai!" 

Claaar!!

Jo que ja havia investigat qui era Martin Códax, i pensant que Orsai devia ser un tipus de monstre mitològic, ja que no havia trobat informació enlloc, m'imaginava un trobador corrent per l'herba del Camp Nou evitant un gros ogre corrent pel terreny de joc.


Tota la veritat rebel·lada ens ha vingut a dir que entre tots els jugadors del partit que es juga a 4-3-3, el Martín Codax, s'escarrassa a evitar que es facin jugades fora de joc, tot fent un joc net. Que extrapolat al doble sentit, o no tan doble, de la cançó**, vindria a dir que sí, que anem a lligar juguem a seduir-nos, però fent-ho bé, sense sobrepassar límits, sense subestimar la persona que ens ocupa, sense humiliar i sense creure'ns millors que l'altre o altra. Al cap i a la fi, seduir és un joc. Millor deixar les trampes per altres entreteniments.

*si ens equivoquem i hi ha algún entès en futbol a la sala, que ens ho digui siusplau!
**és una hipòtesi, una lectura lliure i probablement anada de l'olla de l'equip de redacció de les Amigues dels Amics, cada persona té una lectura diferent de qualsevol text, una situació inspirada per les expressions "joc net" i "lligar". En realitat no tenim ni idea de què passava pel cap dels Amics quan van escriure la lletra de la cançó

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo crec que no és així.
Està en Orsai és estar en fora de joc, per tant ell aprofita el Martín Códax per embriagar la situació i deixar-se anar. Vol evitar caure en fora de joc, és a dir, evitar que ella pugui dir "t'has passat de la ratlla". Si hi ha una mica de Martin Códax pel mig tot deu serà més fàcil, no?

Apa!

juan solo ha dit...

en teoria es off side, pero es verdad que muchas veces oigo orsai... ´(fuera de juego)... en francés fuera es hors, de ahí puede venir Hors-side

o no